Mladý ekofarmár 2016

Mlieko a mliečne výrobky sú dôležitou súčasťou výživy človeka, pričom kvalitu mlieka ovplyvňuje mnoho faktorov. Jedným z nich je aj samotný proces dojenia. Z tohto dôvodu sa na dojenie kladie veľký dôraz. Je to úloha veľmi náročná, pretože všade prítomné mikroorganizmy môžu mlieko veľmi ľahko kontaminovať.

          Teoretické vedomosti nielen o mlieku a praktické zručnosti o získavaní mlieka si mohli overiť súťažiaci na 17. ročníku celoslovenského kola súťaže žiakov stredných odborných  škôl, ktorá sa nesie pod názvom ,,MLADÝ EKOFARMÁR“, ktorú organizuje MŠVVŠ SR v spolupráci so ŠIOV. Tentokrát bola hostiteľskou školou Stredná odborná škola veterinárna v Nitre.

Súťaž prebiehala v dňoch 18. - 20. mája 2016 podľa schváleného programu. Žiaci si zmerali vedomosti v teoretickej i praktickej časti.

Na jednotlivé časti súťaže dozerala celoštátna odborná komisia, ktorej predsedal prof. Ing. Vladimír Tančin,DrSc.

Súťaž pozostávala z nasledujúcich častí:

1. časť: Vedomostný test o mlieku.

Žiaci preukázali veľa vedomostí, ktoré získali nielen počas štúdia ale aj nad rámec učiva vo svojom voľnom čase. 

2. časť: Vlastné dojenie.

Súťažiaci museli ohodnotiť vemeno, ovládať prácu v dojárni, poznať hygienický program získavania mlieka a pod.

3. časť: Hodnotenie kvality mlieka a degustačné skúšky.

Žiaci zatrieďovali mlieko do skupín podľa obsahu tuku, zisťovali chyby mlieka, druhové zatriedenie mliek do tried podľa STN a pod.

4. časť: Laboratórne skúšky surového kravského mlieka.

Súťažiaci v tejto časti zisťovali kyslosť a hustotu mlieka a infekčný zápal vemena podľa N - testu.

5. časť: Rastlinná výroba a odpadové hospodárstvo.

Žiaci určovali osivá, trávy, ďateľoviny a byliny, vypočítavali zásoby siláže v silážnych žľaboch a okopanín a vykonávali botanický rozbor pasienkového porastu.

Našu školu, SOŠ v Pruskom, reprezentovali žiaci Gabriela Gajdošíková a Nikolas Michalec z triedy I.A, odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka.

Štartovacia listina 17. ročníka mala celkovo 22 súťažiacich. Z nich odborná komisia ocenila  študentov na prvých piatich miestach. Nikolas Michalec získal krásne 3. miesto a  Gabriela Gajdošíková úctyhodné 15. miesto. Úspech našich žiakov nás veľmi potešil, pretože súťaž bola skutočne náročná.

Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a v ďalšom štúdiu im želáme veľa úspechov.

Rovnako náš potešila i dôvera celoštátnej odbornej komisie, keď po vyhodnotení a  vyhlásení výsledkov súťaže sme prevzali putovný pohár z rúk riaditeľky hosťujúcej  školy, Mgr. Edity Križanovej.  Už teraz sa môžeme tešiť na 18. ročník, ktorý sa bude konať v Trenčianskom kraji, priamo na našej SOŠ v Pruskom.

Vypracovala: Ing. Ľubomíra Lichvárová


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31