Mladý ekofarmár 2015

Mladí študenti zo Stredných odborných škôl s poľnohospodárskym zameraním vedia, že mliečna výživa je prospešná pre ľudský organizmus. Poznajú kvalitu mlieka a všetky jeho najdôležitejšie zložky, vedia rešpektovať fyziológiu  ejekcie mlieka a nevyhnutné hygienické požiadavky pri spôsobe získavania mlieka dojením.

Tieto a mnohé ďalšie vedomosti si prišli overiť súťažiaci z ôsmich SOŠ na súťaži Mladý ekofarmár (Súťaž o mlieku). Tento rok sa súťaž konala na Strednej odbornej škole v Pruskom, ktorá bola spoluorganizátorom 16. ročníka celoštátnej súťaže. Konala sa v dňoch 04. – 06. mája 2015, ktorú vyhlásilo Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR. Odborným, metodickým a finančným gestorom podujatia je Štátny inštitút odborného vzdelávania. Realizátorom spolu so SOŠ Pruské bolo aj Poľnohospodárske družstvo Vršatec, farma Bohunice, kde sa konala druhá časť súťaže- vlastné dojenie.

      Súťaž prebiehala podľa schváleného programu. Bola zameraná na teoretickú a praktickú časť.  Na jednotlivé časti súťaže dozerala odborná komisia:

1. časť- Test o mlieku

2. časť- Vlastné dojenie

3. časť- Hodnotenie kvality mlieka a degustačné skúšky

4. časť- Laboratórne skúšky surového kravského mlieka

5. časť- Krmovinárstvo

      Našu školu SOŠ Pruské reprezentovali dvaja študenti z II. Ap tiedy: Simona Michalíková a Marián Monček. Štartovacia listina 16. ročníka mala 18 súťažiacich. Z nich odborná komisia ocenila  študentov na prvých piatich miestach. Každý účastník získal certifikát o účasti na tejto súťaži. Aj keď sme neobsadili popredné miesta, táto skutočnosť neodrádza ani študentov, ani pedagógov, ktorí ich pripravovali. Už teraz sa tešíme, keď si budeme môcť zmerať vedomosti a zručnosti na 17. ročníku tejto náročnej súťaže, ktorá sa bude  konať na SOŠ veterinárnej v Nitre, ktorej naša pani riaditeľka Ing. Janka Fedorová odovzdala putovný pohár.

      Ako minulý rok, aj tento ročník bol výnimočný tým, že okrem kategórie SOŠ bola súťaž rozšírená aj o kategóriu ZŠ v zmiešaných tímoch so žiakmi SOŠ. 6. mája 2015 v tých istých priestoroch sa konala aktivita Národného projektu: ,,Podpora profesijnej orientácie žiakov ZŠ na OVP prostredníctvom rozvoja polytechnickej  výchovy zameranej na rozvoj pracovných zručností a práca s talentami“ , kde sa zapojilo 11 základných škôl. Súťažné propozície boli zamerané na teoretickú a praktickú časť súťaže. Žiaci ZŠ v prvej časti samostatne riešili vedomostný test z učiva biológie, chémie a ekológie. V spoločných tímoch so žiakmi SOŠ degustovali mlieko a syry. Prakticky vykonali laboratórne skúšky- kyslosť mlieka, dôkaz cudzorodých látok v mlieku.

Trenčiansky kraj reprezentovali súťažiaci:

-       za ZŠ a MŠ Centrum I. Dubnica nad Váhom  Michaela Galková a SOŠ Pruské Dominik Holba (II. M)

-       za ZŠ Hugolína Gavloviča s MŠ Pruské Filip Remšík a SOŠ Pruské Tímea Rychtárechová (I. Ap)

-       za ZŠ Hugolína Gavloviča s MŠ Pruské Monika Krajčiová a Adam Klvaňa,

(I. Ap)

Tento projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ. Boli ocenení súťažiaci na prvých troch miestach. Každý účastník získal certifikát.

Aj táto súťaž prispieva k bližšiemu prepojeniu školy so životom, pomáha aktualizovať obsah učiva na základe odporúčania odborníkov z praxe.

 

Vypracovala: Ing. Ľubomíra Lichvárová


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31